Publiek fietsherstelpunt

Met 'Fix&go!' richt maatwerkbedrijf Pro Natura een publiek fietsherstelpunt in op het Galgenhof, eenbinnenstedelijk natuurontwikkelingsproject en Pro Natura's uitvalsbasis in Eeklo. Zo hebben hun werknemers en bezoekers van het hof het geschikte materiaal voor handen om zelf een eenvoudige herstelling uit te voeren aan hun (bedrijfs)fiets.

Een lekke band, een versleten remblokje, een defect achterlicht, ... zijn voortaan meteen verholpen waardoor ze in een wip weer op de trappers zitten. Fix&Go dankzij de steun van Go With The Velo!

Van 100 naar 365 fietsdagen

Sinds 2019 stelt Pro Natura gratis een (elektrische) bedrijfsfiets ter beschikking aan alle werknemers die minstens 100 dagen per jaar naar het werk fietsen. Het nieuwe fietsherstelpunt zal er in de eerste plaats voor zorgen dat hun+/- 80 werknemers maximaal gebruik kunnen maken van die bedrijfsfietsen voor woonwerkverkeer en daarbuiten. Een lekke band of een defect achterlicht zijn dankzij het fietsherstelpunt in een wip gefixt zodat iedereen met gemak 365 dagen/jaar kan fietsen.

De arbeiders wonen vaak klein zonder de geschikte plaats of gereedschap om een eenvoudige herstelling uit te voeren, waardoor hun fiets vaak (te) lang niet gebruikt wordt. Door op de werkplaats een simpel en overdekt fietsherstelpunt aan te bieden, met o.a. een werkarm, pomp, sleutelset, schroevendraaiers,… kunnen ze hun fiets zelf repareren na de werkuren, in het bijzijn van collega's die eventueel kunnen helpen. Op vraag van de werknemers organiseren ze ook een peer-to-peer cursus "eenvoudige fietsherstellingen".

Het fietsherstelpunt wordt midden september 2020, tijdens 'De Week van Mobiliteit', gelanceerd met hapjes, drankjes en een demonstratie.

Het Galgenhof verwacht veel fietsers

Pro Natura stelt het fietsherstelpunt publiek toegankelijk om de verbinding met de buurt te versterken en om meer bezoekers naar het Galgenhof te lokken. Dit past in de strategie om van het Galgenhof een lokale hub voor ecologische innovatie te maken en sluit aan bij onze missie: Werk maken van Natuur. Pro Natura overweegt om op het Galgenhof ook een uitleenpunt voor (elektrische) machines voor tuinonderhoud uit te baten. Ook een uitleendienst voor elektrische fietsen past mogelijk in dit aanbod naar de buurt toe.

Op het Galgenhof, dat langs een frequent gebruikt fietspad ligt, vind je naast Pro Natura ook een volksmoestuin, een paalkampeerplaats en een zaaltje voor workshops. In 2021 komt er ook een speelbos, een picknickplaats, een laadpaal voor elektrische deelauto's en een afhaal/uitleenpunt voor streekproducten/plantgoed/tuingereedschap bij. Veel lokale fietsers verwacht dus!