Zorgpersoneel in het zadel

- LAUREAAT GO WITH THE VELO 2020 -

Het personeel in de gezondheidszorg kent helaas een hoog ziektecijfer. Daarom vindt Vzw Unie-K in Brugge het extra belangrijk om een gezonde levensstijl te promoten onder haar medewerkers en volop in te zetten op de fiets. Met de steun van Go With The Velo gingen ze in 2020 een trapje verder richting duurzaam woon-werkverkeer.

Go With The Velo met een fietstombola en zo

Vzw Unie-K telt 550 medewerkers, waarvan slechts 1/5 regelmatig met de fiets naar het werk kwamen. Heel wat van hen wonen dichtbij hun werkplek, maar hebben een extra duwtje nodig om hun fiets te nemen. De parkings van Vzw Unie-K staan soms overvol, terwijl ze beschikken over mooie fietsenstallingen. Ook de verkeersdrukte rond Roeselare en Brugge zorgt soms voor veel ergernissen.

Dat vroeg om een motiverende fietsactie: 'Met de fiets naar Unie-K is magnifiek!'. September en oktober 2020 zette de Vzw gedurende 8 weken lang een brede fietscampagne neer:

  • WEKELIJKSE FIETSTOMBOLA waarbij alle fietsers die week kans maakten op mooie prijzen van lokale handelaars,
  • FIETSERS VAN DE DAG werden dagelijks beloond met gezond lekkers of leuke gadgets en motiverende quotes/foto's/gedichtjes bij aankomst,
  • FIETSPOOLWEGENKAART bracht collega's samen op de fiets richting het werk,
  • COLLEGA'S OP DE FIETS werden in de kijker gezet met hun fietsmotivatie: 'Wie zijn ze en waarom doen ze het?',
  • MILIEUVRIENDELIJKE ALTERNATIEVEN voor de auto konden uitgetest worden dankzij samenwerking met de provincie, maar ook het gebruik Blue-bikes en de Fietsbib wordt gepromoot.
  • FLANDRIENS VAN UNIE-K werden uitgeroepen onder de verschillende teams op het einde van de rit.

Om de goede fiets-vibes verder te zetten werd er een werkgroep met enthousiaste collega's opgericht. Fiets@UNIEK zal blijven fietsen met jaarlijkse acties zoals de 'Nationale Fiets Naar Het Werk Dag', 'De Week van Mobiliteit', de "Flandriens van Unie-K", ...