Stadsspel op de fiets

- LAUREAAT GO WITH THE VELO 2020 -

Het wijkgezondheidscentrum Daenshuis zette een vernieuwend fietsspel op de pedalen om heel Aalst op de velo te krijgen! Met 'CO2NeutrAALST' gingen inwoners hun gefietste kilometers registreren via QR codes over de hele stad. Ook mensen die nog niet kunnen fietsen, werden in het zadel gezet. De beloning was zoet.

Go With The Velo met QR codes en zo

1. Registreer je fietsritten

Het Daenshuis zet een online tool op de markt waarmee inwoners zich kunnen registreren voor deelname. Na de registratie krijgt elke deelnemer een unieke code. Wanneer deelnemers naar een lokale handelaar, stadsdienst of wijkgezondheidscentra fietst, kunnen zij de QR-code scannen en hun persoonlijke code invullen om de fietskilometers te registreren. Het totaal aantal gefietste km’s wordt opgeteld om samen tot een mooie beloning te trappen.

2. Zie de CO² wolkjes verdwijnen

Het totaal aantal gefietste kilometers en fietsroutes wordt dagelijks geüpdatet en weergegeven op de Aalsterse communicatiekanalen en website van CO2neutrAALST. Daar zou je de zwarte CO² wolkjes visueel zien verdwijnen naarmate er gefietst wordt.

3. Lokale beloningen

Wanneer de fietsende Aaltenaars samen een werelddeel vol schone lucht gefietst hebben via de online tool, kregen 10 deelnemers een duurzaam streekproduct of waardebon van een lokale handelaar cadeau. Om dat succesverhaal voor eeuwig vast te leggen, werd er een boom geplant i.s.m Natuurpunt.

4. Fietslessen

Daarnaast organiseert het Daenshuis een fietslessenreeks voor volwassenen die niet (meer) kunnen fietsen. Want kunnen fietsen is niet voor iedereen evident. Sommigen hebben het nooit geleerd, anderen zijn het verleerd met de jaren of te bang om te vallen. Daenshuis gaf hen een duwtje in de rug met fietslessen.