Weg Van 't School

Weg van ’t school’ is een boeiend schoolproject van Go With The Velo, Cera & Brightlab. Dit project is op maat gemaakt voor de eerste graad Secundair onderwijs en leent zich als ideaal STEM-project in de klas.

Iedereen wetenschapper! Iedereen op de fiets!

In de verkeersongevallencijfers vallen vaak jonge slachtoffers tussen 12 en 14 jaar te betreuren. Het project Weg Van ’t School wil hier verandering in brengen.

Samen met de leerkracht brengen leerlingen fietsroutes van en naar de school nauwkeurig in kaart. Dit doen ze aan de hand van het burgerwetenschapsproject Fietsbarometer van UGent. Ervaren ze deze routes als onveilig, dan worden ze aangemoedigd om een inventieve oplossing te bedenken om hun route veilig maken.

Go the extra mile: creëer een breed draagvlak

Als rode draad doorheen dit traject, worden de jongeren aangemoedigd om te communiceren over hun activiteiten. Het project geeft de leerlingen tips & tricks om gesprekken aan te gaan met het lokaal gemeentebestuur om zo verandering teweeg te brengen en om visibiliteit te creëren rond hun project. Deze tips vind je in ons draaiboek.

Aan de slag met de werkblaadjes!

Wil je aan de slag met je leerlingen in de klas? Speciaal voor Weg Van 't School ontwikkelden we werkblaadjes voor zowel de A-en B-Stroom. Deze kan je aanvragen via het online leerkrachtenplatform van Brightlab.

We zetten je veilig op de STEM-weg!

Interesse? Mail naar kristien@brightlab.be voor een toelichting over Weg van ‘t school via een online meeting, op je vakgroep, tijdens jullie verkeerswerkgroep of het leerkrachtenoverleg.

Fietsverhaal: STROOM Leuven

Weg Van 't School is een STEM-project dat de fietsveiligheid in schoolomgevingen in kaart wil brengen. Maar wat maakt het project zo uniek? We vroegen het aan de leerkrachten en leerlingen van STROOM Leuven!

Leerkracht Rafs fietsverhaal

Leerkracht Rafs fietsverhaal

"Ik volgde vorig jaar een navorming van Brightlab. Nadien stelden zij een nieuw STEM-project rond fietsveiligheid voor. Dat project zat nog in de ontwikkelfase en Brightlab zocht hiervoor de hulp van een leerkracht. Echt iets voor mij! Ik stelde me kandidaat en kwam via Brightlab in contact met Go With The Velo, Cera en het burgerwetenschapsproject Fietsbarometer. Zo ging de bal aan het rollen."

Raf Vanwelden
Leerkracht aardrijkskunde en STEM bij Don Bosco Haacht

Lees Rafs fietsverhaal hier >

Vraag je gratis helmstickers aan!

Vraag je gratis helmstickers aan!

Hebben jullie het project afgerond? Vraag dan gratis onze nieuwe helmstickers aan voor je hele klas! Deze unieke stickers werden ontworpen door Studio Han!

Deel jullie tips (en leuke foto’s) over fietsveiligheid op social media met de hashtag #GoWithTheVelo en vul het aanvraagformulier in. Wij sturen dan de helmstickers naar jullie toe!