Fietser met een passie

Fietser met een passie

Fietsen is iets wat ik altijd al graag gedaan heb. Wanneer ik als kind met mijn ouders op vakantie ging, verkenden we de omgeving altijd per fiets. Als tiener gebruikte ik mijn fiets vooral voor korte afstanden. Een fietstocht met de vrienden, gaan zwemmen in de Halve Maan in Diest, een fietstocht naar Scherpenheuvel... Het was zelfs een traditie om vanuit Hoegaarden het fietspad helemaal tot in Namen te volgen!

Intussen ben ik leerkracht en vader. En nog steeds een enthousiast fietser! Op school zet ik me in om fietsgebruik en -veiligheid bij mijn leerlingen te promoten. En sinds mijn oudste dochter kan fietsen, gebruiken we ook thuis weer vaker de fiets en leren we haar hoe zij zich veilig kan gedragen in het verkeer.”

Op naar een fietsveilige, duurzame toekomst

Op naar een fietsveilige, duurzame toekomst

“Ik kies zelf meer en meer voor duurzame verplaatsingen. Ik kies daar bewust voor, om zorg te dragen voor het milieu, maar ook omdat het gemakkelijk is. We wonen dicht bij de school van mijn dochters, de winkel, de bakker... Ik vind er altijd snel een parkeerplaats. In tegenstelling tot de wagens in het stadscentrum.

‘Duurzaamheid’ is een belangrijk thema voor de toekomst. Er zijn nog te veel straten zonder gescheiden fietspad, waar vrachtverkeer en auto’s je voorbijrazen. Gevaarlijke punten zorgen er vaak voor dat ouders hun kind niet met de fiets naar school durven laten gaan, en ze zelf niet naar het werk fietsen. Ik vind dat steden en gemeenten meer moeten investeren in fietsveiligheid. En in mijn lessen wil ik mijn leerlingen ook meer fietswijsheid bijbrengen, hen motiveren om op een veilige en goed zichtbare manier naar school te komen.”

De fietsmicrobe werkt aanstekelijk

De fietsmicrobe werkt aanstekelijk

“Ik volgde vorig jaar een navorming van Brightlab. Nadien stelden zij een nieuw STEM-project rond fietsveiligheid voor. Dat project zat nog in de ontwikkelfase en Brightlab zocht hiervoor de hulp van een leerkracht. Echt iets voor mij! Ik stelde me kandidaat en kwam via Brightlab in contact met Go With The Velo, Cera en het burgerwetenschapsproject Fietsbarometer. Zo ging de bal aan het rollen.

We wisselden gedachten en expertise uit en maakten samen een lessenpakket, Weg Van ’t School’. Corona probeerde roet in het eten te gooien, maar kon het enthousiasme niet dempen. Zelfs het proefdraaien met leerlingen is van op afstand gelukt! Omdat we deze nieuwe lessen niet in de klas konden testen, zocht ik leerlingen die er vrijwillig aan wilden meewerken. 25 enthousiaste leerlingen gingen thuis aan de slag. Meer zelfs; bij STEM-projecten krijg ik meestal de jongens als eerste op de kar. Bij dit project waren het vooral de meisjes die me aangenaam verrasten met hun leuke en creatieve oplossingen. De fietsmicrobe is doorgegeven.”

Op weg naar verandering

Op weg naar verandering

“Ik hoop dat we op onze school, Don Bosco Middenschool in Haacht, de leerlingen kunnen blijven motiveren om op een veilige en goed zichtbare manier naar school te komen. De leerkrachten gaan het engagement aan om de leerlingen daarop attent te maken, en samen met hen alternatieve, veilige routes te zoeken dankzij het project Weg Van ’t School.

Ik droom ervan dat niet alleen onze leerlingen er wel bij varen, maar dat ook hun ouders zich vaker en veiliger kunnen verplaatsen, dat de zwarte verkeerspunten in de schoolomgeving in kaart gebracht worden, en dat we zelfs de gemeente of provincie op de kar te krijgen om de fietsveiligheid te verbeteren. Ik ga alvast ook dit schooljaar opnieuw aan de slag met Weg Van ’t School. En uiteraard hoop ik dat vele scholen ons voorbeeld gaan volgen, zodat we samen België op de kaart kunnen zetten als fietsveilig land!”

Raf zijn fietstips

1. Draag altijd een fietshelm. Vele mensen lijken het niet cool te vinden, maar een helm dragen kan je leven redden wanneer er iets ergs gebeurt.

2. Fiets eens langs de vele fietsknooppunten in België of huur op vakantie een fiets. Je ontdekt de omgeving op een heel andere manier en kan je laten verrassen door de vele verborgen parels, mooie landschappen en natuur.

3. Zorg dat je opvalt in het verkeer dankzij je fluohesje en goede verlichting. Zeker nu de donkere dagen van het jaar er weer aan komen.

4. Een leuke fietservaring start met een goede fiets. Fiets je vaak of ver? Neem dan herstelmateriaal of het nummer van een fietsenmaker mee. Niets zo vervelend dan met een lekke band te voet naar huis te moeten keren.

5. Fietsen is plezier maken. Spreek met vrienden of je klas af voor een (coronaproof) fietstochtje en je zal zien hoe leuk het is om in groep te fietsen.

Meer nieuws