Erika Van Tielen fietst de stress van zich af
Als het even kan, dan neemt Erika Van Tielen de fiets. Om samen met haar kinderen naar school te gaan, maar evengoed om met de koersfiets de Ronde Van Vlaanderen te rijden. “Fietsen maakt mijn hoofd vrij.”
Twee jaar geleden leerde Erika de koersfiets kennen, als meter van Sporta Mon Ventoux. “Sindsdien ben ik al vele uren op mijn koersfiets onderweg geweest. Ik daag mezelf graag uit door onder andere de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en La Cannibale mee te rijden. Binnenkort staan Climbing For Life en Les 3 Ballons op het programma.”
Hoofd leegmaken
“Fietsen is voor mij de ideale combinatie met lopen. Het is zelfs minder belastend en even uitdagend. Net als lopen, maakt het mijn hoofd vrij. Voor mij is sporten me-time. Of us-time, want ik fiets vaak samen met mijn vriend. Hij kan na een knie-operatie enkel nog fietsen. Dankzij onze uitjes kunnen we de puzzel rond werken en ons nieuw samengesteld gezinnetje een stuk stressvrijer leggen.”
Goede voorbeeld
Regelmatig ruilt Erika haar koersfiets in voor een stadsfiets. “We fietsen altijd samen naar school met de kinderen. Ook bij slechter weer. Het is een routine geworden. Ik probeer hen ook het goede voorbeeld te geven, door voor korte verplaatsingen zelden of nooit de auto te nemen. Zelf het goede voorbeeld geven werkt beter dan preken, vind ik.”
Bewust de baan op
De kinderen alleen naar school laten fietsen, is nog niet voor meteen. “Ik vertrouw hen meer en meer, maar de automobilisten jammer genoeg nog niet. Ik vind het belangrijk dat ze eerst zo veel mogelijk oefenen en situaties leren inschatten. Als er iets opvallends gebeurt onderweg, dan probeer ik die situatie ook meteen te bespreken. Wat gebeurde er? Wie was er ‘in fout’? Heb je dat of dat opgemerkt…?”
Meer respect voor fietsers
Erika zou graag beter afgescheiden fietspaden en meer fietsstraten zien. “De maximale snelheid voor auto’s in de bebouwde kom mag voor mij ook naar omlaag. En dat automobilisten meer respect hebben voor fietsers. Dat ze bijvoorbeeld meer afstand houden als ze een fietser dan toch willen inhalen. Ik erger mij helaas nog veel te veel in het verkeer.”
Blijven oefenen
Toch vindt Erika dat moeilijke verkeerssituaties je niet mogen ontmoedigen om de fiets te nemen, integendeel. “Het is zo belangrijk om veel te oefenen. Hoe meer situaties je al hebt meegemaakt, hoe beter je andere weggebruikers en situaties leert inschatten.”
Hoe gedraag je je als fietser dan zelf het best in het verkeer? “Wees hoffelijk; op sommige momenten assertief, maar ook niet té assertief. En neem vooral geen onnodige risico’s.”
Meer nieuws
Sien wil dat jongeren zich veiliger voelen op de fiets
Doctoraatsstudent Sien Benoit zat op de eerste rij bij de ontwikkeling van de Fietsbarometer - het burgerwetenschapsproject achter Weg Van 't School.
“Fietsen is gezond, beter voor het milieu en het klimaat. Als ik vind dat een vriendin te vaak de auto neemt, dan durf ik daar wel iets over zeggen, ja (lacht).”