Sien wil dat jongeren zich veiliger voelen op de fiets

Doctoraatsstudent Sien Benoit zat op de eerste rij bij de ontwikkeling van de Fietsbarometer - het burgerwetenschapsproject achter Weg Van 't School.

“Fietsen is gezond, beter voor het milieu en het klimaat. Als ik vind dat een vriendin te vaak de auto neemt, dan durf ik daar wel iets over zeggen, ja (lacht).”

Fietsdoctoraat

Weg Van 't School gebruikt het burgerwetenschapsproject Fietsbarometer. Sien zag het idee voor de Fietsbarometer tot leven komen toen haar vakgroep Geografie en de vakgroep Sport- en Bewegingswetenschappen voor dit project hun krachten bundelden. Ze werkte onder andere mee aan de ontwikkeling van het webplatform. 3 jaar later kan het team terugblikken op een mooi resultaat. De Fietsbarometer omvat ondertussen een lessenpakket ontwikkeld voor de derde graad.

Lessenpakket

Lessenpakket

“Tijdens de eerste les beoordelen de leerlingen hun woon-schoolroute op fietsveiligheid. Tijdens de tweede les gaan ze die data zelf verwerken en analyseren via het webplatform. Tijdens de derde, optionele les discussiëren ze over mogelijke beleidsaanbevelingen.”

Dankzij Weg Van ‘t School kunnen leerlingen van de eerste graad ook al met de Fietsbarometer aan de slag. “Samen met hun klasgenoten kunnen ze vanuit STEM ideeën en oplossingen bedenken om minder veilige verkeerspunten in hun buurt aan te pakken.”

Veiligheidsgevoel bij jongeren

Dankzij de Fietsbarometer verzamelt UGent heel wat waardevolle data van over heel Vlaanderen. Daar ging Sien mee aan de slag voor haar doctoraatsthesis. “Ik onderzocht hoe omgevingsfactoren het subjectieve veiligheidsgevoel bij jongeren beïnvloeden. Wat zorgt ervoor dat jongeren zich veilig voelen op de fiets?”

“Uit mijn onderzoek blijkt dat minder verkeersdrukte en afgescheiden fietspaden fietsers een veiliger gevoel geven. Net als fietspaden zonder auto’s, zoals jaagpaden en fietssnelwegen.”

“Ik ben natuurlijk geen schepen van Mobiliteit, dus een directe impact kan ik niet hebben (lacht). Maar ik probeer toch op de manieren dat ik kan verandering te brengen. Daarom deel ik mijn resultaten zo veel mogelijk met lokale besturen en provincies.”

Iedereen heeft impact!

Je hoeft geen doctoraat te maken om impact te hebben. Sien hoopt dat de middelbare scholieren met hun eigen data uit hun buurt een verschil kunnen maken. “Mijn droom is dat wat ze opsteken tijdens de lessen niet binnen de schoolmuren blijft, maar iets in gang steekt bij hun gemeente. Ik hoop ook dat er een evolutie zichtbaar wordt. Dat een school die elk jaar meedoet, kan zien dat de kaart alsmaar veiliger kleurt.”

Wil jij ook impact maken met jouw klas of school?

Wil jij ook impact maken met jouw klas of school?

Wil jij ook impact maken met jouw klas en de fietsveiligheid verbeteren in jouw schoolomgeving? Doe dan mee aan het project Weg Van 't School!