Leef langer en gezonder

Zowel wie met een gewone als met een elektrische fiets rijdt, zorgt ervoor dat de overheid minder moet uitgeven aan gezondheidszorg. Want fietsen staat gelijk aan minder ziekte, langer leven en meer levenskwaliteit (MIRA 2010). Hoe groter de fietsafstand, hoe lager het aantal ziektedagen.

Fietsen draagt bij aan de gezondheidsaanbevelingen van 150 min./week bewegen. Bij een gemiddelde arbeidsproductiviteit van € 35 per uur, levert 1,3 dagen minder ziekteverzuim per jaar een besparing op van € 364 op jaarbasis. Een lager risico op overgewicht, een te hoge cholesterol en hart- en vaatziekten bespaart de gezondheidszorg € 31,10 per jaar. (Decisio, 2012). Uit Deens onderzoek is gebleken dat mensen die 3 uur per week fietsen een ‘all cause’ kans op sterfte hebben die 28 procent lager ligt dan die van niet-fietsers. Hierin zitten niet alleen de gezondheidseffecten vervat, maar ook de verkeersveiligheidseffecten (Decisio, 2012).

Je leeft langer, krijgt een betere longcapaciteit en weerstand, en bovendien worden je gewrichten niet belast door te fietsen. Ook voor je mentale gezondheid is fietsen goed.

Deze infografieken geven op een leuke manier de voordelen weer van gezond leven en bewegen: https://www.gezondleven.be/the...