Ziekenhuis speelt fietsmaand

Medisch Centrum Sint Jozef te Munsterbilzen zette een straffe fietsmaand neer om collega's meer in het zadel te krijgen.

"Voor het eerst in 4 jaar leeft het enorm! De collega's kruipen massaal de fiets op!!"

Kaat Arits
Pelotonleider, Medisch Centrum Sint-Jozef Munsterbilzen

Hoe doet Kaat dat?

Van 18 mei tot 26 juni 2020 organiseerde Kaat een fietsmaand met allerlei acties om haar collega's te stimuleren vaker de fiets te nemen naar het werk. Ze bedacht een strategie om haar collega's te motiveren en te ontzorgen en ging aan de slag:

  • Ze houdt een wekelijkse fietsbingo met mooie prijzen onder de collega's. Hun namen worden wekelijks op een willekeurig moment geloot. Als de collega waarvan de naam getrokken is die dag met de fiets naar het werk gekomen is, valt die in de prijzen! Anders gaan de prijzen weer in de pot, die wekelijks wordt aangevuld, voor de eerstvolgende winnaar die met de fiets komt. De winnaars worden zelfs ge├»nterviewd. En op het einde van de 6 weken wordt er nog een laatste grote winnaar getrokken!
  • Ze zette een fietsatelier op waar collega's terecht kunnen voor een fietspomp, wat kettingsmeer en ander materiaal om hun fiets te herstellen. Het fietsatelier wordt uitgebaat door een collega, die zelfs ter plaatse de fietsen maakt!
  • Ze fietsen samen naar Wuhan! Iedere week plaatst Kaat een hometrainer op een andere afdeling van het ziekenhuis. "We proberen in totaal 8600km te fietsen tot we in wuhan zijn! Als dit lukt krijgt iedere afdeling een sportpakket!"
  • Ze roept haar collega's op om hun mooiste fietsfoto te delen op sociale media en het ziekenhuis te taggen. De mooiste fietsfoto valt in de prijzen.
  • Ze vroeg een gratis promopakket aan met fietsplaatjes en raambordjes van Go With The Velo om de collega's extra te motiveren.
  • Ze maakte een leuke groepsfoto van de fietscollega's en ontwierp er een poster mee om op het werk te verspreiden.