Beloonsystemen om meer mensen op de fiets te krijgen

Heel wat fietsacties in Vlaanderen en Brussel kiezen voor een strategie met beloonsysteem om meer mensen op de fiets te krijgen. Want fietsers dragen bij aan propere lucht en minder files. Fietsen maakt ook gezonder. Volgens wetenschappers zou een fietser de maatschappij jaarlijks meer dan 400 euro opbrengen. Inwoners massaal op de fiets krijgen, is dus de boodschap. Maar hoe helpen die beloonsystemen daarbij? In opdracht van Fietsberaad Vlaanderen zocht Mobiel 21 dat uit.

GoWithTheVelo-tips om te belonen

Vanuit onze eigen ervaring in fietsacties opzetten sinds 2017, schuiven we graag volgende tips uit het cahier van Fietsberaad naar voren om fietsers te belonen.

  1. Voorzie een kleine beloning om je fietsers onmiddelijk te kunnen belonen voor hun fietsgedrag. Denk aan iets lekkers of een leuk bedankje bij aankomst.
  2. Organiseer daarnaast een punten- of spaarsysteem waar deelnemers voor een grotere prijs kunnen gaan die écht de moeite waard is. Zo werk je aan gedragsverandering op lange termijn.
  3. Ga als groep over de finish met een leuke groepsbeloning op het einde van je fietscampagne. Deze kan je ook koppelen aan het punten- of spaarsyteem uit tip 2. Laat een frietkraam komen, organiseer een leuke fietstocht samen of trakteer op een nieuwe fietsenstalling met receptie.

Meer nieuws