De Fietsschool leert volwassenen fietsen

Kan jij je voorstellen dat je niet kan fietsen? Moeilijk hé … En toch bestaan ze, volwassenen die niet kunnen fietsen. Gelukkig is er De Fietsschool van Mobiel 21 om daar iets aan te doen. Sinds 2011 organiseert De Fietsschool in heel Vlaanderen fietslessen voor volwassenen. En dat verandert levens, zo zeggen de deelnemers zelf. Ze krijgen niet alleen meer vrijheid, maar ze worden ook onafhankelijker voor hun verplaatsingen, gezonder, socialer én mobieler (werk, opleiding, met kinderen naar school, hobby’s …). Ze vinden met andere woorden makkelijker hun plek in de maatschappij.

Gelukkiger en gezonder

De Fietsschool leert ieder jaar ongeveer 130 (jong)volwassenen fietsen. En ze kan mooie resultaten voorleggen. Zo blijkt onder meer dat ruim 60% van de deelnemers 6 maanden na de lessen nog altijd fietst. Dat ongelooflijke resultaat is enkel mogelijk dankzij de hulp van 28 actieve vrijwilligers.

De meerderheid van de nieuwe fietsers zeggen zelf dat ze zich beter voelen sinds ze kunnen fietsen, dat ze gemakkelijker op hun bestemming geraken en zelfs nieuwe plekken ontdekken met de fiets. 

Hodan, die in 2019 haar fietsdiploma behaalde bij De Fietsschool Leuven zegt het zo: “In Somalië heb ik nooit leren fietsen toen ik nog een klein meisje was. Nu ik kan fietsen ben ik ook niet bang meer en fiets ik door heel de stad. Met de bus naar het werk duurt 20 minuten, met de fiets maar 5.”

Mobiliteitsarmoede oplossen

Wie niet mobiel is, heeft meer moeite om een job te vinden, bij de dokter te geraken, een opleiding te volgen, sociale contacten te leggen … Vlaanderen telt nog ruim 50.000 mensen die niet kunnen fietsen.

Via fietslessen probeert De Fietsschool die vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Bovendien kan elke deelnemer gratis deelnemen aan een workshop rond fietsbezit en fietsonderhoud of maandelijks deelnemen aan een fietsgroepje om te blijven oefenen.

Ten slotte helpt De Fietsschool mensen ook bij de zoektocht naar een degelijke fiets, zodat ze nooit meer moeten stoppen met fietsen. En dat kunnen we bij Go With The Velo alleen maar aanmoedigen.

Wil je ook graag je steentje bijdragen, kijk dan zeker eens op www.DeFietsschool.be.

Meer nieuws