Fietsen is een mindset

Fietsen is een mindset

De elektrische fiets van haar moeder deed Fran dromen over heerlijk vlotte fietstochtjes naar het werk. In werkelijkheid was zo’n elektrische fiets wat duur om uit te proberen en met een gewone fiets zijn die 16,5 kilometer toch wel echt ver trappen. Wat later kreeg Fran de elektrische fiets van haar moeder cadeau. En weg was ze!

Vandaag fietst Fran al 7 jaar naar haar werk en beschouwen collega’s haar als de meest enthousiaste fietser op de werkvloer. “Het is een mindset”, legt Fran uit. “Het is ok als je in het begin je fiets eens een dagje thuislaat wanneer het te donker of te koud is. Maar stapje voor stapje verleg je je grenzen. Dat doet enorm deugd en geeft je energie voor de volgende stap. Zo ben ik nu voor het eerst al de hele winter aan het fietsen!”

Een betere wereld begint bij jezelf

Een betere wereld begint bij jezelf

Door te fietsen kan iedere mens een verschil maken voor het klimaat, het fileleed, onze gezondheid en portemonnee. Je hoeft niet altijd de auto te laten staan, maar iedere keer je het wel doet, maakt een verschil. Zo draagt ook Fran haar steentje bij. “Ik doe tenminste iets. De rest is dan mooi meegenomen. Ik fiets veel files voorbij. Dan denk ik: “Allez! Het is toch een kleine moeite?”. Aanschuiven is voor mij verleden tijd.”

De fiets is voor Fran het ideale verplaatsingsmiddel. Zonder enige twijfel springt ze op haar elektrische fiets voor bestemmingen binnen een straal van 10 kilometer en de 16,5 kilometer heen naar haar werk. En daar laat ze het nog niet bij.

Fran zet ook haar vriendenkring en gemeente Begijnendijk mee op de velo! Door enthousiast haar fietsverhalen te delen, leeft het nu onder haar vrienden en bekeerde ze zelfs een vriendin tot dagelijkse fietser. Vanuit de gemeenteraad trekt ze mee de kaart voor duurzame mobiliteit en plant ze een fietsactie in te dienen bij Go With The Velo. Want als haar hele omgeving meer zou fietsen, maken ze samen nóg meer verschil.

Met kids op de fiets

Met kids op de fiets

Fran en haar man fietsten vroeger al veel voor het plezier. Zoals toen ze met vrienden op fietsvakantie naar Zeeland reden.

Bij hun eerste kindje dachten ze: “Nu gaan we nooit meer kunnen fietsen.” Maar met de cadeaubon van CM konden ze hun fietskar kopen zodat de baby mee kon. En zo trapten ze op een dag zelfs 100 km tijdens hun eerste fietsvakantie als gezinnetje. Diezelfde fietskar dient 6 jaar later nog steeds voor alle boodschappen. Soms kan er zelfs nog een kind bij.

Haar kinderen, Merijne (3 jaar) en Reinout (7 jaar), zitten mee op de velo naar school of naar de winkel, maar ook vakanties en leuke uitstapjes gebeuren nog steeds op hun tweewielers. En als de kinderen even geen fut meer hebben om te fietsen, motiveert mama hen met een ijsje. Want fietsers mogen gerust wat meer beloond worden.

Frans fietstips

  1. Daag jezelf uit en begin met een dag per week de auto te laten staan. Ontdek zelf wat jouw voordelen zijn met de fiets en wie weet trap je binnenkort nog vaker!
  2. Durf je ruimte op de weg te nemen! Voor Fran is 50 cm voldoende om zich comfortabel te kunnen verplaatsen, zonder zorgen over gootjes en geparkeerde auto’s.
  3. Investeer in goed fietsmateriaal zodat je nog meer zal willen fietsen. Een goed fietslichtje, fluohesje en warme fietswanten overtuigen Fran om te fietsen in de koude of in het donker.
  4. Met de elektrische fiets houdt echt niets je nog tegen. Dan spring je zoals Fran meteen op de fiets voor alle bestemmingen tot 10 kilometer.
  5. Geraak je er vandaag niet te voet of met de fiets? Soms kan het echt niet anders dan de wagen te nemen en daar is dan ook helemaal niets mis mee. Denk gewoon goed na over je verplaatsingskeuze en doe dat iedere keer opnieuw.

Meer nieuws