"Fietsen is plezant, snel en gemakkelijk!"

"Fietsen is plezant, snel en gemakkelijk!"

“Het is niet dat mijn ouders het ons inpeperden, maar fietsen was gewoon de basis van al onze verplaatsingen. Terwijl mijn vader dagelijks vijf kilometer naar het werk fietste, nam ook mijn moeder de fiets naar haar werk als het kon. We waren met vier thuis en volgden onze ouders in hun fietsgedrag. De school, de scouts, de muziekschool en het jeugdhuis lagen allemaal binnen fietsafstand.

Ook ik gebruik vandaag liever de auto enkel als het echt niet anders kan, omdat het een van de minst duurzame transportmiddelen is. Maar vooral omdat fietsen plezant, snel en gemakkelijk is. Je verliest geen tijd met in de file staan of een parkeerplaats zoeken. En je hebt dus ook minder stress.

Met het hele gezin

Met het hele gezin

Mijn vrouw en ik verkennen graag alle mogelijkheden om zelf en/of met onze twee dochters op de beste manier te geraken waar we moeten zijn. Dat betekent voor ons een evenwicht zoeken tussen de meest duurzame, leuke en efficiënte verplaatsingsmogelijkheden.

Onze dochters zijn nu zes en tien jaar en voor hen is fietsen normaal. Naar de scouts, het zwemmen, het ballet of de muziekschool, ... het gebeurt allemaal met de meisjes op kop zodat ze leren anticiperen in het verkeer en ik hen goed in de gaten kan houden. De jongste moeten we wel nog regelmatig letterlijk en figuurlijk een duwtje in de rug geven.😊”

Levenskeuzes en de fiets

Levenskeuzes en de fiets

“We zochten een huis dichtbij een station om vlot en gemakkelijk te pendelen naar ons werk in Brussel en Leuven. Dat vonden we in Diest op een kilometer van het treinstation. Lekker praktisch met alles op fietsafstand.

We maakten een grote fietsenberging, die wat lijkt op een garage, maar dan met een kleinere poort. Zo hebben we plek voor mijn plooifiets, de fietsen van de meisjes, onze stadsfietsen en onze fietskar.

Toen onze dochtertjes nog klein waren, kochten we de fietskar om hen naar de crèche te brengen. Eerst nog met een superstevige en schokgevoelige Maxi-Cosi achterop en daarna in de fietskar vanaf ze ongeveer een jaar waren. Vandaag is de fietskar handig om met mijn tuingerief heen en weer te fietsen naar mijn veldje met moestuin op een kleine twee kilometer van huis. Of gewoon om te gaan winkelen."

Ode aan de plooifiets-trein-plooifiets

Ode aan de plooifiets-trein-plooifiets

“Ik ben grote fan van de plooifiets die Cera, mijn werkgever, ter beschikking stelt om het fietsen te stimuleren. Daarmee overbrug ik fietsafstanden tot vijf kilometer vanaf treinstations naar en voor mijn werk.

In Vlaanderen hebben we meer treinstations dan je zou denken en in combinatie met de plooifiets kun je daardoor verrassend veel plaatsen bereiken. Zo geraak ik negen op de tien keer met de trein en plooifiets op externe vergaderingen.

De combinatie trein-plooifiets vind ik super fijn en is mijn beste tip voor pendelaar en reiziger. Je doet lange afstanden zonder file of stress en je kunt je ondertussen nuttig maken of ontspannen de krant lezen. Dat is allemaal gewonnen tijd. En daarna mag je op de fiets nog even bekomen van je dag: Zalig!”

Fietsen in tijden van Corona

Fietsen in tijden van Corona

“Tijdens de lockdown stonden onze fietsen vaak stil. We bleven binnen, werkten van thuis uit en als we dan toch eens buiten kwamen, gingen we meestal te voet.

Nu alles wat versoepeld is probeer ik zoveel mogelijk afstand te houden op de fiets en op de trein richting het werk. Aan verkeerslichten ga ik niet te dicht bij de andere fietsers staan. En met het juiste mondmasker valt ermee fietsen ook wel best mee.”

Hannes zijn fietstips

  1. Kies indien mogelijk je fiets afhankelijk van de verplaatsing(en) die je ermee gaat doen. Een plooifiets, stadsfiets, fietskar, elektrische fiets ... Elke persoon en omstandigheid heeft een aangepaste fiets voor een aangename rit.
  2. Ga voor fietsmateriaal van kwaliteit om er zo lang mogelijk van te genieten. Een Brompton bijvoorbeeld is een zware investering, maar die verdien je zeker terug!
  3. Draag zorg voor je fiets. Zoals je regelmatig naar de tandarts gaat, moet je ook je fiets goed onderhouden. Dan heb je er eens zoveel plezier aan.
  4. Maak het extra plezant met een mooie en veilige route via het fietsroutenetwerk. Zo kwam ik onlangs tijdens een rit van veertig kilometer op 80% van de route geen auto’s tegen!
  5. Wist je dat het gemiddeld maar 7,5%van de tijd regent? Dat wil zeggen dat het gedurende 92,5% van de tijd droog is. Dus geen excuses en #GoWithTheVelo!

Meer nieuws