Helm op? Blije kop!

Schrijfster Hanne Luyten is niet op haar hoofd gevallen. En maar goed ook, want toen ze onlangs aangereden werd, droeg ze geen fietshelm. Sinds die gebeurtenis komt ze nooit meer buiten zonder: “Waarom zou je je kinderen verplichten een helm te dragen, en jezelf niet?”

Hanne Luyten riep afgelopen zomer de hashtag #teamhelm in het leven. Ze werd namelijk door een auto aangereden. “Ik was onderweg naar het werk en wou nog even langs de supermarkt. Een auto kwam van een parking en reed me aan – ik besefte meteen dat ik geen helm op had en dacht aan hoe ik mijn kinderen altijd opdraag een helm te dragen. Dat is een vreemde ervaring: je kan nog wel wat denken in die anderhalve seconde alvorens je op de grond ligt”, lacht ze.

#Teamhelm op Instagram

#Teamhelm op Instagram

Luyten werd door de wagen geschept en liep schaafwonden en blauwe plekken op. “Het viel al bij al goed mee. Ik besefte meteen dat ik veel geluk had gehad. Je denkt altijd: ‘Mij overkomt dat niet’, maar gevaar schuilt in een klein hoekje. Daarom postte ik in een vlaag van emotie een bericht op Instagram. Daarbij benadrukte ik hoe belangrijk een fietshelm kan zijn.”

Het zette heel wat mensen aan het denken. “Ik kreeg enorm veel reacties op die post. We verplichten onze kinderen een helm op te zetten, dus waarom doen we dat zelf niet? Je klikt in de auto toch ook je veiligheidsgordel aan? Zelfs voor korte ritjes van 2 minuten zet je maar best een fietshelm op. Je kan altijd aangereden worden. Je kan altijd vallen.”

Er zijn weinig rationele argumenten tegen het dragen van een helm. “‘Het is geen zicht’, zeggen mensen dan, of nog: ‘Als ik een helm draag, is mijn kapsel naar de vaantjes’. Ik kan u zeggen: het is ook geen zicht als je in een ongeval betrokken bent, en het laatste waarmee je bezig bent in het ziekenhuis, is uw haar”, lacht Hanne.

Helmstickers

Helmstickers

In een vlaag van enthousiasme beloofde ze haar volgers helmstickers. “Om je helm te pimpen. Je kan ze kleven ter motivatie, ter opvrolijking van een 'saai' veiligheidsmiddel. De Gentse illustratrice Eva Mouton sprong mee op de kar. De combinatie van haar tekeningen en mijn grapjes vormden de basis voor een stickervel, waarvan we er honderden hebben verkocht. Per verkocht vel ging er bovendien 1 euro naar Rondpunt vzw, die alle betrokkenen bij een verkeersongeval ondersteunt.”

Voor ‘Weg Van ’t School’ hebben Hanne en Eva opnieuw stickers gemaakt. “Het is bijzonder leuk om op straat stickers te zien die ik bedacht heb. Dan voel je dat je iets in beweging hebt gezet. Ik word daar altijd weer vrolijk van. Of zoals op een van de stickers staat: ‘Helm op, blije kop’!”

Fietstips van Hanne

  • Check altijd of je helm, en die van je kinderen, goed op je hoofd staat. Riempje niet te los onder de kin, goed aandraaien… Het is niet de bedoeling dat hij van je hoofd vliegt als je valt.
  • De beste tip komt van mijn kindjes. Zij vroegen hoe het kon dat ik gevallen was, waarop ik zei dat ik rap wou zijn. Ze antwoordden: “Wees dan wat trager.” En gelijk hebben ze. Zelfs voor korte ritjes van twee minuten zet je maar best je helm op.
  • In het verlengde daarvan: stippel een veilige route uit. Vermijd de moordstrookjes, doe veel liever een omweg. Er is zo’n spreekwoord met haast en spoed – vul zelf maar aan.
  • Luister ook goed in verkeer. Zingen is leuk, heel leuk zelfs, maar niet op de fiets.

  • Draag een fluovestje. Ik weet: ook dat ziet er niet uit, maar als ik met de wagen rijd, zie ik sommige fietsers gewoon niet! Zo’n vestje maakt het verschil maken. On that note: check ook dat de lichten van je fiets het doen.

  • Ten slotte: vergelijk niet met pakweg twintig jaar geleden. Ik droeg toen ook geen fietshelm op weg naar school, maar er zijn veel, véél meer wagens op de baan. Je hoeft niet noodzakelijk een duur model te kopen, maar alles is beter dan niets.

Meer nieuws