Samen fietsen naar de bus

Samen fietsen naar de bus

Julie is een prille tiener van bijna 14. Sinds het eerste middelbaar neemt ze ’s ochtends om 7u30 de fiets, samen met haar buurmeisje, richting de bushalte. Dat zijn best gezellige momentjes, want ze babbelen er op los en vertellen over de toetsen die die dag op de planning staan. In de winterperiode kan het nog erg donker zijn en koud, maar dat houdt Julie niet tegen voor haar dagelijkse dosis fiets.

“Ik vind het fijn om met de fiets naar de bushalte te rijden. Sommige vrienden worden gebracht met de auto. Ik geniet er van om even een frisse neus te halen voor we weer opgepropt in een klaslokaal zitten de hele dag.”, zegt Julie. “Liefst zouden mijn ouders willen dat ik er uit zie als een blinkende kerstboom, maar we hebben een compromis gevonden en dat zijn verlichte spaken en een helm met een lichtje op."

Corona en de fiets

Corona en de fiets

"Samen met mijn ouders dacht ik erover na om mijn traject naar school volledig met de fiets te gaan doen eens de corona maatregelen versoepelen. Zo hou ik het contact met anderen in kleine ruimtes beperkt en blijft de ruimte op de bus voor zij die echt niet met de fiets naar school kunnen gaan.

Enkele weken terug was het paasvakantie en had mijn mama een dagje verlof. Het was een prachtige dag, de zon scheen, een typische vakantiedag eigenlijk. We besloten een fietstochtje te maken, maar wilden graag een doel. En dus zijn we eens naar school gefietst, maar via een alternatieve route. We hebben super fijne landelijke wegen gevonden die de drukke steenweg volledig omzeilen. Kers op de taart was dat mijn beste vriendin vlak bij de school woont. We zijn er eens gaan zwaaien en hebben een babbeltje gedaan, met minstens 3 meter tussen ons in. Dat deed echt wel deugd na al die weken quarantaine."

#BeterNaCorona

#BeterNaCorona

"Inmiddels hebben we de weg naar school nog wat geoefend, zodat die goed in de benen en in mijn geheugen zit om na Corona zelfstandig met de fiets naar school te gaan.

Ik hoop dat mijn buurmeisje het ook ziet zitten om ’s ochtends het gehele traject met de fiets te doen. We zouden zo’n 45 minuten onderweg zijn en dat is uiteindelijk evenveel tijd als met de fiets en de bus, het wachten en het vastmaken van onze fiets inbegrepen.”

Julie's fietstips

  1. Fiets samen. Zo kan je voor school nog een gezellig babbeltje doen met je vriendinnen. Rij even om zodat je een vriendin kan laten aansluiten.
  2. Vertrek op tijd. Zo rij je op je gemakje en kan je je op een veilige manier verplaatsen, zonder gekke toeren uit te moeten halen of een sprintje te moeten trekken.
  3. Combineer! Als het minder goed weer is, neem ik zowel de fiets als de bus. In dat geval gebruik ik wel een super oude fiets, die technisch in orde is. Dan ben ik zeker dat die er aan het eind van mijn schooldag nog staat. Ik maak er ook mijn helm aan vast, dan heb ik mijn handen vrij op de bus.
  4. Zoek een leuke route zodat je niet langs vrachtwagens en veel autoverkeer hoeft te rijden. Ook al betekent dat een paar km omrijden.
  5. En ja… volg je ouders en stem in met verlichting op je spaken en je helm. Zo zijn ze gerust, en jij ook 😊

Meer nieuws