Fietsen is een levensstijl

Fietsen is een levensstijl

De jaren 60 in Meise. Marina groeide op in een tijd dat er nog niet veel sprake was van andere sporten dan voetbal en wielrennen. De fiets was bovendien haar enige verplaatsingsmiddel. Ze leerde al snel het nuttige met het leuke en sportieve te combineren. Die levensstijl beviel haar zo dat ze vandaag nog steeds bewust kiest voor de fiets. Iedere dag opnieuw.

“Energie moet je kweken”, zeggen ze in Meise. Van fietsen krijg ik meer energie, ik ben uitgewaaid en heb mijn dagelijkse sportgehad. Mijn werkdag is veel positiever en ik heb meer moedom alles gedaan te krijgen", stelt Marina.

Marina werkt bij het hoofdbureau van Hubo, midden in het industrieterrein van Wommelgem. Het lijkt er wel een speeltuin voor losgelaten vrachtwagens terwijl we onze foto’s nemen op het fietspad. Goed gemutst, met de juiste fietsroute en extrazichtbaar met een fluohesje doet Marina het toch voor de volle 40 km heen en 40 km terug. Behalve als het regent, dan carpoolt ze met collega’s. Van haar 240 collega’s namen er maar 20 de fiets naar het werk. Maar daar bracht Marina verandering in.

Leuker met twee

Leuker met twee

Sinds Go With The Velo 2019 organiseert Marina een lange fietskettingdie ze als kapitein dagelijks trekt vanuit haar woonplaats in Meise. “Ik fiets toch. Met 2 wordt het nog leuker en ben je veiliger in het donker.” Onderweg sluiten 5 tot 10 collega’s aan om uiteindelijk samen aan te komen bij Hubo in Wommelgem.

Afhankelijk van het weerbericht, plannen ze iedere zondagavond de komende fiets- en/of carpoolweek via hun WhatsApp-groepje. Zo weten de collega’s wanneer er wordt gefietst, motiveren ze elkaar en beslissen ze soms de dag zelf nog om toch maar mee te fietsen.

Dankzij de steun van Go With The Velo, haar directie en fietscollega’s deed Marina daar nog een schepje bovenop. Met een professionele fietsherstelplaats, een spaarkaart vol leuke fietsgadgets en een feestelijk fietsontbijt kreeg ze 60 collega's mee op de fiets! Gevolgd door dankmailtjes van collega's die sindsdien zijn blijven fietsen. Want fietsen verandert levens en daar doen we het voor.

Een ware fietsambassadeur

Een ware fietsambassadeur

Marina inspireert niet enkel haar collega’s. Ook vriendinnen en passanten onderweg kennen haar passie voor de fiets! Zoals die keer dat iemand op de fiets zei: “Amai gij hebt een toffe jas van Go With The Velo!” en ze de volgende 10 km samen fietsten.

Of toen ze enkele jonge gasten onderweg hielp met een lekke band en ze hen hoorden zeggen: “Amai, die madam die kon dat!”.

Of wanneer ze een fietser tegenhield en hem haar fluorescerende armband gaf, zodat die in het vervolg beter zichtbaar zou zijn. “Goed bezig man!”, riep ze, wanneer ze hem terug tegenkwam op de fiets en hij goed zichtbaar was. Hij moest lachen.

Marina's fietstips

  1. Pas je kledij aan en investeer in goed fietsmateriaal. Hoe comfortabeler je de weg op gaat, hoe liever je het zal doen. Zelfs bij weer en wind.
  2. Zorg dat je optimaal zichtbaar bent en maak oogcontact met andere weggebruikers. Steek nooit over als je niet zeker weet dat de anderen je gezien hebben.
  3. Pas je fietsroute aan op de omstandigheden. Zo fietst Marina in de winter 5 km extra voor een route met enkel verlichte banen. In de zomer fietst ze langs de mooie Schelde.
  4. Mensen mogen zeggen wat ze willen over de elektrische fiets, vindt Marina. Je beweegt en draagt je steentje bij tegen het fileleed. In de winter kan het te glad zijn met de dunne bandjes van haar koersfiets en kiest ze voor de elektrische fiets.
  5. Fietsen is meer dan je verplaatsen alleen. Doe het rustig aan, geniet van de dingen die je onderweg tegenkomt. Kies voor een aangename route via de fietsknooppunten.

Meer nieuws