"Ik wil leren fietsen!"

"Ik wil leren fietsen!"

Vivian is een kersverse Leuvense fietser uit Nigeria. “In mijn geboorteland wordt er flink gefietst in de dorpen. Landbouwers gaan bijna altijd met de fiets of te voet naar hun velden. Maar in de steden overheersen de vele auto’s en vrachtwagens. Daar is geen plaats voor de fiets. Verkeersregels zijn er enkel in functie van gemotoriseerde voertuigen. Ik ben opgegroeid in de stad en leerde daarom nooit fietsen. Toen ik eind 2016 in België toekwam, wist ik het meteen: ik wil leren fietsen!

Mijn zoontje van 5 jaar en ik deden alles met de bus wanneer we in Leuven kwamen wonen. Eens ik een goede job had gevonden bij Woon- en Zorgcentrum Annuntiaten, werd het door de glijdende werkuren best vervelend om afhankelijk te zijn van die bus. Ik begon te dromen van vrijheid met de fiets. Maar hoe begin je daaraan zonder fiets? Kan ik wel fietsen? Wat als ik op mijn zwakke knie val?”

Trapje per trapje

Trapje per trapje

“DOMO vzw verwees me naar de Fietsschool in Leuven. Eens daar een plekje vrij was, stond ik er! De andere leerlingen waren er sneller mee weg, maar ik bleef echt heel bang. Nooit gedacht dat ik ooit zou kunnen fietsen. En dan gebeurde het: na 16 lessen van 2 uur kon ik fietsen!

Dat leren fietsen ging van evenwicht vinden en de verkeersregels leren tot veilig fietsen langs de drukste winkelstraat van de stad! Ik kwam met mijn werkgever overeen om mijn shiften aan te passen aan de fietslessen, zodat ik zoveel mogelijk lessen kon bijwonen. Ik gaf nooit op en ben blijven oefenen. Zo ging het trapje per trapje steeds wat beter. Nu fiets ik fier 2 km naar het werk en weer terug!

Vanmorgen fietste mijn zoontje voor de eerste keer mee naar school. Wat was hij blij! We spraken af om voortaan elke dag de fiets te nemen. Of dat gaan we toch proberen 😉."

Geef mij maar de fiets

Geef mij maar de fiets

“Mijn job in de zorg maakt me blij omdat ik daarmee iets kan betekenen voor mensen die het nodig hebben. Het gaat om mensenlevens. Dat vraagt nauwkeurigheid en flexibiliteit, wat me niet altijd even goed lukt met de bus. Ook voel ik me soms onveilig wanneer ik aan het bushokje langs de steenweg in het donker sta te wachten. Bovendien raadde de dokter me aan om te fietsen om mijn beenspieren te versterken en zo mijn zere knie te verlichten. Daarom kies ik liefst voor de fiets!

Met de fiets winnen we tijd, beweging en geld! Fietsen is ook gewoon plezant. Na een moeilijke dag ben ik weer helemaal ok dankzij een fietstochtje met mijn zoon in het parkje om de hoek. Nu ik kan fietsen voel ik me veiliger, gezonder, meer vrij en zelfstandig.”

Vivians fietstips

  1. Maak je leven gemakkelijker met het juiste materiaal. Met een goede fietstas bijvoorbeeld, kan ik nu ook met de fiets naar de winkel!
  2. Zorg dat de andere weggebruikers je goed kunnen zien. Maak je zichtbaar met fluohesjes, een fluorugzakhoes of ander reflecterend materiaal.
  3. Fiets ook gewoon voor het plezier. Het brengt je dichter bij jezelf en met wie je fietst. In mijn favoriete geval is dat met mijn zoontje. ♥
  4. Het is meestal nog niet te laat om te leren fietsen, maar o zo belangrijk voor een vrij leven. Volg les bij de Fietsschool in jouw buurt, geef jezelf tijd en blijf vooral oefenen. Dan zal het je zeker lukken en zien we elkaar misschien eens op de fiets!

Meer nieuws