Dries zijn fietsverhaal

Dries is fietser in hart en nieren. En dat mag iedereen geweten hebben. “Want waarom zou je niet de fiets nemen? Er is nog veel werk aan de winkel, maar als we met meer zijn, krijgen we een luidere stem."

Fietsambassadeur in hart en nieren

Fietsambassadeur in hart en nieren

Wie Dries kent, heeft vast al mogen proeven van zijn fietsenthousiasme. Dries is fietser in hart en nieren. En dat mag iedereen geweten hebben. Hij deelt zijn passie en ervaringen bij elke kans die hij krijgt om anderen te inspireren wat vaker de fiets te nemen. “Want waarom zou je niet de fiets nemen? Waarom voor 500 m de auto nemen en vervolgens geen parkeerplaats vinden, als je van in het begin te voet kan gaan of de fiets kan nemen?”, aldus Dries.

Zo heeft hij al een buurvouw en een bevriend koppel overtuigd om wat vaker te fietsen. En hij zet zelfs zijn hele wijk mee op de fiets met leuke fietsactiviteiten in de buurt. Vorig jaar organiseerde hij samen met enkele buren een fietscavalcade met de steun van Go With The Velo om lokale handelaren en andere hotspots op fietsafstand in de wijk te promoten.

Meer en meer mensen vinden hun weg op de pedalen en dat doet Dries plezier. “Je merkt dat het aantal fietsers groeit en je voelt dat je dezelfde mindset deelt. Daarnaast is er een plezante evolutie van fietszones in de stad waar fietsers voorrang krijgen, zijn er de fiets-o-strades en is er meer aandacht voor betere fietsinfrastructuur. Er is nog veel werk aan de winkel, maar als we met meer zijn, krijgen we een luidere stem.

Fietsen is de efficiëntste keuze

Fietsen is de efficiëntste keuze

“Ik fiets graag omdat het vlot gaat en het me een gevoel van vrijheid geeft. Met de auto sta ik vaak vast in het verkeer en is er altijd wel iets waar ik me aan erger. Daarnaast is de fiets voor mij bijna altijd de snelste en goedkoopste oplossing, wat de fiets gewoon de meest efficiëntekeuze maakt. De tijd, het geld, de lucht- en levenskwaliteit die je verliest door de auto is gewoon niet langer te verantwoorden.”

Naar het station, de winkel, de jeugdbeweging, de school, de sportclub of de cinema. Dries, zijn vrouw en 2 zonen nemen altijd de fiets. “Dat is handig aan in de stad wonen”, verteld Dries. “Alles ligt binnen een afstand van 3,5 km. Dat is een afstand die je veel praktischer en sneller met de fiets aflegt, waardoor we er bijna nooit aan denken om de auto te nemen. Tenzij het echt niet anders kan of op die zeldzame momenten van gietende regen waar we net op dat moment door moeten.”

Dries vindt het belangrijk dat zijn kinderen weten dat ze een keuze hebben wanneer ze zich verplaatsen en dat ze daarbij in de eerste plaats aan hun gezondheid en het milieu moeten denken. “Onze zoon Sander is nu 11 jaar en fietst sinds september alleen 4 km naar de scouts. Een route die we al vaak samen deden waardoor hij die nu goed kent en het hem prima lukt alleen.”

Voor elke rit een fiets

Voor elke rit een fiets

Met een leger van 13 fietsen heeft Dries voor elke verplaatsing de geknipte fiets klaarstaan. De rij begint al aan de voorgevel, helemaal door de inkomhal tot aan de deur van de living. Want de ene fietsrit is de andere niet en je mag het jezelf best zo comfortabel mogelijk maken. Zo wordt de rit leuker én neem je ook gemakkelijker de fiets in plaats van de auto.

De plooifiets is onmisbaar om mee op de trein te nemen richting het werk of vergaderingen op verplaatsing tot wel 15 km. De koersfiets is voor de langere plezierritjes met vrienden. Op jaarlijkse fietsvakantie mag de trekfiets mee, zoals in Denemarken of de volgende naar Frankrijk. In de stad doet zijn studentenfiets nog prima dienst. En met de twee tandems trapt het hele gezin vlotjes naar de grootouders .

Dries zijn fietstips

  1. Zorg dat je een goede fiets hebt die in orde is! Je gaat veel meer plezier hebben als je fiets goed bolt en je zonder zorgen kan vertrekken.
  2. Kijk eens kritisch naar al je afstanden en kies er een paar uit die je voortaan met de fiets kan doen. Misschien bevalt het je wel en dan ga je automatisch sneller de fiets nemen.
  3. Wees flexibel en wacht 5 minuten als het even regent. Merk op hoe weinig het eigenlijk maar regent en hoeveel meer relax je thuiskomt met de fiets.
  4. Wees geen taxidienst en fiets mee met je kinderen of laat ze zelfstandig op weg gaan met de fiets. Kinderen zijn niet van suiker en zullen er vlotjes geraken na enkele keren samen oefenen.
  5. Neem je kinderen mee op fietsvakantie voor een leuk avontuur samen. Hou de dagelijkse afstanden eerder kort. Er is een facebookgroep ‘Fietsvakantie met kinderen’ waar je terecht kan voor vragen en tips, of laat je inspireren op de wandel- en fietsbeurs.
  6. Goed gerief is belangrijk op fietsvakantie en verzamel je met de jaren. Zoals trekfietsen, een lichtgewicht tent, slaap- en kookmaterialen. Ze zijn de investering waard om dan nog jaren van te genieten. In tussentijd kan je wat materiaal uitwisselen met andere sympathieke vakantiefietsers, want zo zijn we.

Meer nieuws