Fietsen in het bloed en in het hoofd

“Ik ben Tom Storme. In mijn vrije tijd spendeer ik wel wat tijd aan fietsen; ik fiets graag, heb al een tiental jaar een gezonde interesse voor mooie racefietsen en op zondag teken in present bij onze lokale wielertoeristenclub. In de winter fiets ik graag op Zwift.

Ook tijdens mijn werk zit fietsen me in het bloed en in het hoofd. Ik ben verbonden aan UGent (Vakgroep Geografie) en HOGENT (Onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit), waar ik onderwijs en onderzoek combineer. Ik ben ook coördinator bij het citizen-scienceproject Fietsbarometer. Met de Fietsbarometer kunnen leerlingen uit het secundair onderwijs hun woon-schoolverplaatsingen digitaliseren en beoordelen.”

Blik op de toekomst

“In mijn ideale wereld is er meer plaats voor de fietser en wat minder ruimte voor autobestuurders. En beleidsmakers met wat lef, die de keuze weg van de wagen durven maken. Fietsen behoort tot één van de beste alternatieven voor autogebruik, dankzij de opkomst van de elektrische fiets ook voor middellange afstanden. Voor velen is de speed pedelec echt al een prima alternatief voor een eigen wagen. Met vlotte fietsverbindingen en veilige fietsinfrastructuur, worden mooie stappen vooruit gezet.

Er gebeuren nog steeds te veel ongevallen met fietsers, op weg van huis naar het werk of de school. Als we erin slagen om de veiligheid te verhogen, op die plaatsen die jongeren als problematisch ervaren en in de buurt van scholen, dan zijn we goed bezig.”

Met z’n allen voor meer fietsveiligheid!

“Het departement Economie, Wetenschap en Innovatie houdt jaarlijks een oproep voor citizen-scienceprojecten. Zo ontstond de Fietsbarometer: met de steun van de Vlaamse overheid. In het schooljaar 2019-2020 werd het platform van Fietsbarometer en het lessenpakket gelanceerd in een twintigtal scholen. Ook dit en de volgende schooljaren blijft het project lopen.

Het project richtte zich in eerste instantie op de derde graad van het secundair onderwijs, binnen het vak Aardrijkskunde. Toen Go With The Velo, Cera en Brightlab kwamen aankloppen en voorstelden om de koppen bij elkaar te steken, gingen we daar graag op in. Samen ontwikkelden we ‘Weg Van ’t School’, een STEM-project voor de eerste graad, waarin de Fietsbarometer uitgebreid aan bod komt.

Er zijn op dit moment dus heel wat leerlingen in de weer met de Fietsbarometer! Zij geven hun woon-schoolverkeer in en zo creëren we een digitale kaart die de (subjectieve) fietsveiligheid van de schoolomgeving weergeeft. Dit kan op zijn beurt lokale mobiliteitsambtenaren helpen om de knelpunten weg te werken. De Fietsbarometer brengt zoveel verschillende stakeholders samen, die allen werk willen maken van een fietsvriendelijke schoolomgeving: leerkrachten, leerlingen, onderzoekers, beleidsmakers, studenten... Met z’n allen voor meer fietsveiligheid!”

Toms fietstips

  • Laat de koude je in de winter niet tegenhouden: ook dan kan je zeker fietsen. Eenmaal op de fiets, heb je het snel warm.
  • Naar het werk fietsen is een echte win-winsituatie: je voelt je beter in je vel, je slaapt beter, je hoeft geen duur sportabonnement aan te kopen én je spaart brandstof uit. Het is me-time, een moment om jouw hoofd leeg te maken.
  • Krachtige fietsverlichting is niet meer zo duur, en is de moeite waard. Zeker voor wie dagelijks met de fiets onderweg is!
  • Een goede fiets hoeft ook geen fortuin te kosten. Je vindt er vaak op de tweedehandsmarkt, waardoor je als beginnend fietser geen duizenden euro’s moet neertellen om over een goed exemplaar te beschikken.
  • Fietsen is de ideale manier om de (ruime) omgeving van een plaats te verkennen. De perfecte ontspanning, vooral in coronatijden!
  • Tot slot een socialemediatip: volg de Fietsprofessor, Marco te Brömmelstroet, op sociale media!

Meer nieuws